• Snelle levering in NL & BE
  • A-kwaliteit zonwering
  • Direct uit de fabriek
  • 5 jaar garantie
webwinkelkeur image 43 mastercard visa applepay klarna

Het is weer september en dat betekent dat de herfst eraan komt. In dit blog lees je hoe je jouw zonwering kunt onderhouden voordat het straks minder zonnig wordt. Goed onderhoud van je screen, zonnescherm of rolluik zorgt er namelijk voor dat je schade voorkomt en de levensduur van je product verlengt. In dit blog leggen de experts van Zonwering Online je precies uit wat je het beste kunt doen om jouw screen, zonnescherm of rolluik herfstklaar te maken!.

Stap 1: Je zonwering schoonmaken

De eerste stap van het onderhouden van je zonwering is regelmatige schoonmaak. Daarmee voorkom je opstapeling van vuil en het ontstaan van aanslag. Zo werkt je product optimaal en ziet je huis of bedrijfspand er weer fris uit. Het begin van de herfst is een goed moment om je zonwering schoon te maken, omdat je het product daarna waarschijnlijk een poosje niet gebruikt. Kies voor de schoonmaak een bewolkte dag. Door veel zon kunnen er namelijk vlekken ontstaan.  

Zo maak je screens en zonneschermen schoon

Screens en zonneschermen maak je twee keer per jaar schoon: in de lente en in de nazomer. Rol de zonwering eerst helemaal uit. Begin met het verwijderen van los stof en zand met een borstel of stofzuiger. Zo zorg je dat je tijdens de volgende stappen geen krassen veroorzaakt. Gebruik daarna lauw water en een geschikt schoonmaakmiddel om vlekken te verwijderen. Ga niet alleen over vlekken heen, maar neem het hele oppervlak af. Zo voorkom je dat er kleurverschillen ontstaan. Bij hardnekkige vlekken kun je wat groene zeep gebruiken. Dat is een natuurlijk product dat de beschermende laag van je scherm intact houdt. Laat de producten goed intrekken, dan hoef je niet te schrobben. Spoel het middel daarna met ruim lauw water af. Maak de aluminium delen ook met een borstel en geschikt schoonmaakmiddel schoon. Voorzie daarna de geleidingsprofielen, geleidingsblokken en rubbers van droogsmeermiddel. Laat je screen of zonnescherm goed drogen voordat je het weer intrekt! 

Zo maak je rolluiken schoon

Rolluiken hoef je maar één keer per jaar schoon te maken. De nazomer is daar een goed moment voor. Zorg dat je eerst de spanning van het rolluik haalt! Het schoonmaken begint met het verwijderen van grover vuil. Dat doe je met een zachte borstel. Gebruik daarna lauw water en een geschikt schoonmaakmiddel om de profielen van je rolluik schoon te maken. Tenslotte kun je een droogsmeermiddel toevoegen aan onderdelen als geleidingsblokken, rubbers en geleidingsprofielen om ze optimaal te laten functioneren.

Stap 2: Je zonwering inspecteren en onderhouden

Na het schoonmaken van jouw zonwering is het belangrijk om gelijk een controle te doen. Let op scheuren in het doek, barsten in kunststof delen en roest op metalen onderdelen. Controleer ook of je zonwering nog soepel opent en sluit. Als je jouw screen, zonnescherm of rolluik door de experts van Zonwering Online hebt laten monteren, kun je ze ook weer voor eventuele reparaties inschakelen. Zo weet je zeker dat jouw product in goede handen is!

Stap 3: Tips om schade te voorkomen

Je wilt natuurlijk dat je zonwering soepel werkt en zo lang mogelijk meegaat. Schoonmaakbeurten, inspecties en reparaties zijn dan handig, maar voorkomen niet alles. Zo maak je het makkelijk om je zonwering te onderhouden:

  • Bescherm losse screens en zonneschermen tegen het weer. Trek ze onmiddellijk in bij harde wind of regen.
  • Gebruik losse screens en zonneschermen niet als er sprake is van sneeuw, ijs of extreme kou.  
  • Ritsscreens en rolluiken zijn wat steviger en kunnen juist goed worden gebruikt om je huis comfortabel te houden tijdens gure herfst- en winterdagen!
  • Schakel bij twijfel een professional in. Dan weet je zeker dat je geen problemen over het hoofd ziet en geen foutieve reparaties uitvoert. 

In dit blog heb je alles gelezen over het schoonmaken, inspecteren en onderhouden van jouw zonwering. Door je zonwering te onderhouden met deze stappen, kun je er langer van genieten. Heb je nog een vraag over het onderhouden van zonwering in de herfst? Neem dan vooral contact op met onze klantenservice.

Artikel delen: